Fisk olja. Omega-3. Omega-6.

Många har säkert läst det senaste studierna om att Omega-3 inte ska fungera för hjärta och kärl. Även om fettsyran inte skulle fungera för just detta så har den flera olika positiva effekter så som:

  • Fettförbränning.
  • Större muskelökningar.
  • Bättre kontakt vid träning.


 Dessa positiva effekter kanske låter för bra för att vara sanna och DET ÄR DEM! Dessa effekter har bevisats funka men då till en väldigt låg grad. För en del människor kanske granden är så låg för att ens man ska använda Omega-3 tillskott och för andra är det ett självklart val.

Om vi kollar in på en artikel om Omega-3 och fettförbränning, så har det bevisats öka energiförbränningen efter ett mål. Med att omega-3 ökar energiförbränningen så har det en positiv effekt på fettförlust och att behålla en hälsosam vikt! Detta om man ska tro på studien skriven utav studenter på universitet Guelph i Kanada.

Det fleromättade fettsyrorna som finns i fisk förbättrar kroppssammansättningen, vilket man lätt kan ta reda på genom att studera näringslära. Genom att fettsyrorna förbättrar kroppssammansättningen så kan det öka muskelmassa samtidigt som musklerna kan reagera bättre på styrketräning. Omega-3 introducerar även kroppen till att förbränna mer energi (fett). I studien så är det bevisat att folk som konsumerar större mängder utav Omega-3 har mindre fett en människor som konsumerar en lägre % Omega-3.

Det kanadensiska forskarna var intresserade av att veta hur effektivt fettförbränningen var med hjälp utav fiskolja. Det var nyfikna på att veta om funktionella livsmedel där tillverkarna hade lagt i extra fiskolja skulle hjälpa människor med metabolt syndrom, diabetes och övervikt att uppnå en hälsosam vikt.

Forskarna fick testpersonerna att äta mat med högt koncentrat av omega-3 fetter under en period på 14 dagar. Bilden nedan visar ungefär vad testpersonerna fick äta under dessa 14 dagar. 

Olyckligtvis så kommer studien fram till att 14 dagar var alldeles för kort tid för att männen skulle minska i vikt eller fettmassa med hjälp utav Omega-3. Att förbränningen under vila skulle öka hände inte heller. Det som istället hände var den postprandiala termiska effekten av mat, detta gjorde så energiförbrukningen efter en måltid ökade och efter hela 14 dagar hade den i snitt ökat med 51%.

Så hur ska vi summera allt?
Omega-3 funkar för fettreducering men då måste du använda dig utav mat med högt omega-3 innehåll eller omega-3 kapslar under en längre tid. Det vi dock fick veta var att den termiska effekten ökade och att man höll en god förbränningen ett par timmar efter en måltid med rikligt omega-3 innehåll.
Så om du vill förlora vikt och göra det på alla möjliga sätt som går, borde du börja äta omega-3 till varje måltid. 2 – 3 kapslar borde räcka för att öka den termiska effekten markant.
 Vi har fått höra att Omega-3 ska vara bullshit i hjärt- och kärlsjukdoms väg, men använd då tillskottet för andra bra effekter så som fettförlust!

Källor:
Can J Diet Pract Res. 2011 Winter;72(4):201-4.
J Int Soc Sports Nutr. 2010 Oct 8; 7: 31.
Am J Clin Nutr. 2010 Dec 15. [Epub ahead of print].

Träningsgurun, din blogg till en hårdare kropp!

Annonser
%d bloggare gillar detta: