Vill du ha större Biceps?

Om dina mindre muskelgrupper såsom biceps, triceps, vader och axlar ligger efter i utvecklingen så kan det inte vara dumt att träna dem först och sedan dina större muskelgrupper.

Vad exakt är det rätta programmet man ska använda sig utav för att bygga maximalt med muskler?
Denna fråga har snurrat i träningsvärlden ett långt tag och det är en fråga som aldrig kommer få bara ett svar. Enligt vissa metoder bör ett effektivt träningspass bestå utav att man tränar stora muskelgrupper, man utöver grundläggande och ett flertal övningar så som bänkpress, rodd, marklyft, knäböj osv. Denna typ av träning uppmuntrar kroppen att producera anabola hormoner, vilket i sin tur får musklerna att växa. Låter ganska logiskt eller hur? 😉

Men exakt samma sak gäller för andra synsätt som säger att det bara beror på vilka muskler du själv vill utveckla. Om du nu vill ha en större triceps, då tränar du den först. Detta gör så att muskeln fortfarande är ”färsk” och du kan lyfta tyngre vikter vilket i sin tur tränar muskeln mer.

Sanningen är den att det finns mer en ett element utav sanning i den andra metoden. Detta har bevisats i en studie där två grupper av artonåringar fick träna med vikter under åtta veckor. Ena gruppen (G1) fick träna sina stormuskler först medans andra gruppen (G2) fick börja med sina små muskler först.

Ingen i studien hade tidigare utfört styrketräning. 

Figuren nedan visar hur muskelkraft utvecklas under åtta veckor hos försökspersonerna. Försökspersonerna tränade tre gånger i veckan i sammanlagt åtta veckor.

Som du ser på figuren så ökade (G2) i det övningar de började att träna. Medans (G1) även ökade i det övningar de började att använda sig utav.

För mig är budskapet klart. Börja alltid med att träna de muskelgrupper du vill förbättra i början utav träningspasset. Ska du köra rygg och biceps men du vill förbättra din biceps, börja då att träna din biceps medans den är ”färsk”.

Källa:
J Sci Med Sport. 2009 Feb23. [Epub ahead of print].

Träningsgurun din blogg till en hårdare kropp!

Annonser
%d bloggare gillar detta: