Blodsocker/Insulin processen.

Nu förtiden har insulin fått ett ganska dåligt rykte då höga nivåer utav insulin i kroppen kan skapa fettlagring och göra det svårare att använda kroppsfett som energi.

Hur som helst, så måste man veta att insulin är en anabol hormon som hjälper till att transportera näring till dina muskler som i sin tur hjälper till med återhämtningen. I detta inlägg tänka jag förklara hur blodsocker/insulin processen funkar och hur du ska ta användning av den för att bygga så mycket ”lean mass” som möjligt och/eller förlora ditt underhudsfett.

När man äter kolhydrater bryts det ned och påverkar ditt blodsocker. Hur blodsockret påverkas beror på hur mycket kolhydrater du åt, med vad du åt dem och vad det var för kolhydrater. När du konsumerat kolhydrater utsöndrar nu din bukspottkörtel insulin för att ta bort socker överskottet i ditt blod. Detta kommer sedan kunna lagras på tre olika ställen:

 • Som leverglykogen.
 • Som muskelglykogen.
 • I dina fett depåer!

Om det är så att både ditt lever och muskelglykogen är fullt så kommer överskottet blodsocker att lagras som FETT. 

Men om du skulle utsätta dina muskler för ett intensivt träningspass så kommer SJÄLVKLART ditt muskelglykogen att ta slut. Eftersom det nu är slut så behöver du nu fylla på det med färska kolhydrater. Nu har du chansen att inta en högkolhydratsmåltid utan problem eftersom insulinet kommer trycka det överskjutande blodsockret och även andra näringsämnen rakt in i dina muskelceller. Detta är en tid då insulin har en positiv effekt och bidrar även till att främja proteinsyntesen.

Ett känt faktum när vi pratar om insulin är att kolhydrater inte är den enda maten som kan främja insulin. Utan stora doser utav vissa aminosyror och snabbt nedbrutna proteiner (vassleprotein) kan också utlösa en insulin ”reaktion”. Det ända viktiga du behöver veta i frågan om protein och insulin är att den bästa tiden att använda vassle är direkt efter ett träningspass, medan resten av dagen borde dina proteinkällor bestå utav mer långsamma proteiner. Så som:

 • Ägg
 • Kött
 • Keso

Hur som helst. Låt oss fortsätta prata om kolhydrater och glykemiskt index.

Glykemiskt index (GI) är en metod som har utarbetats för att hjälpa diabetiker att hantera sitt blodsocker. Kortfattat så förklarar GI om en produkt höjer ditt blodsocker lite, medel eller mycket. Jag kommer inte prata om den specifika nummer skalan som GI består utav då jag känner att det inte behövs.

Enkelt sammanfattad, mat som höjer ditt blodsocker snabbt har ett högt GI medans mat som höjer ditt blodsocker sakta och till en lägre grad har såklart ett LÄGRE GI! Så för att göra detta ännu enklare för dig. Mat med ett högt GI är till exempel:

 • Ris
 • vitt bröd
 • socker
 • godis
 • glass
 • banan
 • bakelser

Nästan all mat som har minimalt med fibrer har ett högt GI. (såklart så måste det innehålla kolhydrater för att vara med i GI skalan. Olivolja har inge fiber i sig men det innehåller ju bara fett och inga kolhydrater…)
 Jag ska hjälpa dig här. Fortsätta bara läsa, så ska vi lösa alla problem du har!

I dagsläget ser vi många ”fullkorns”-produkter i affären. Du kan inte göra annat en hålla med mig här? 🙂 Men sanningen är den att många av dessa produkter är en FET lögn. Eller i det flesta fall är det så. Om du har bestämt dig för att äta fullkorn hitta då produkter som säger 100% fullkorn, för oftast så brukar många företag luras med att bara skriva ”fullkorns”bröd när det bara är 10% fullkorn i det.

Exempel på mat med ett lågt GI är till exempel:

 • Det flesta frukterna
 • Grönsaker
 • 100% fullkorn
 • Söt potatis
 • bönor

Som jag sa tidigare så var glykemiskt index skapat för att hjälpa folk med diabetes. Eftersom man vet att folk som äter mer utan hög GI kost, kommer behöva mer insulin för att deras blodsocker skulle vara högre. Tanken med glykemiskt index är att om man fokuserar på en kost med ett lågt GI kommer man kunna förbättra sin diabetes samtidigt som man håller en stabil och normal blodsocker nivå.

Hela konceptet med glykemiskt index har kommit över till fitness-världen med väldigt…. VÄLDIGT många dietister, kostrådgivare och PT’s som förespråkar GI-kost för att förlora fett och förebygga vissa sjukdomar.

Jag vet att glykemiskt index kan låta jobbigt för den ovane. Men ha alltid i tanke att det finns en gång på dagen då du kan njuta utav en högre GI måltid. När? Jo direkt efter träning för att öka ditt insulin och fylla på ditt muskelglykogen som blev tömt under träningen.  Detta betyder dock inte att du ska smälla i dig 3 chipspåsar och 2 glasspaket. Ta det med en nypa salt och kom ihåg att utnyttja insulinet på bästa möjliga sätt!

Traningsgurun.wordpress.com Din blogg till en hårdare kropp!!

Annonser
%d bloggare gillar detta: