För lite sömn…

leder till övervikt och sämre välmående! Förutom att du blir fet utav dålig sömn kommer din hy bli sämre och hos män minskar testosteronproduktionen drastiskt. Detta är i alla fall vad ett universitet i Sao Paolo kommit fram till.
Under deras undersökning har det kommit fram till att folk med dålig sömn, förlorar upp till 20% av sin muskelvävnad.

Att sömn skulle förstöra din muskelvävnad och återhämtning även hos unga människor är relativt logisk. Det har bevisats ett flertal gånger i människo- såväl som råttstudier att för LITE sömn förstör muskelvävnaden och återhämtningen drastiskt efter endast en vecka. Studier har visat att för lite sömn minskar det frisläppet av tillväxthormoner såväl som hormonet IGF-1.

Testosteron och IGF-1 är det två viktigaste hormonerna vid muskelbyggning, och det är ju då ingen överraskning att se hur muskelvävnaden minskar då du får för lite sömn eftersom Testosteron och IGF-1 frisläpps under timmarna du sover / vilar.

Många människor har varit skeptiska till detta och eftersom frågetecknen har funnits har man varit tvungen att bevisa detta med hjälp utav ett flertal studier… I en studie där du har använt dig av råttor har man kommit fram till att sömnbrist kommer förminska din muskelvävnad till 20% bara den första veckan.

I Studien fanns det två grupper med råttor! Ena gruppen fick sova 2 timmar per natt, samtidigt som andra gruppen fick sova ut och vila hur mycket och när det ville. Samtidigt så fick råttorna motionera varje dag för att lyckas bygga upp muskelmassa.
De råttor som sov 2 timmar per natt förlorade cirka 20% av sin muskelmassa bara på det 4 första dagarna medan de råttor som fick vila hade lagt på sig muskelmassa.

Forskarteamet vet dock med nästan full säkerhet att råttorna med 2 timmars sömn per natt förlorade inte maximalt med muskelmassa, då cortisol spelar en stor roll i nedbrytande av muskler. Cortisol är de även ett hormon som frigörs via t ex stress! Cortisol i sig förhindrar frisläppet av Testosteron och IGF-1 samtidigt som det bryter ned muskelmassa.

Det finns många människor i dagens samhälle som sover allt för lite. Att få för lite sömn är livshotande och spelar stor roll i din fysik! Tänk på att få tillräckligt med  vila så att du klarar av dagen och inte bryter ned kroppen! Ett bra mått på sömn är åtta timmar!

Kom ihåg detta inlägg och SOV mycket! Sömn kommer vara nyckeln till lycka…
//Traningsgurun 

Källa:
Muscle Nerve. 2012 Mar;45(3):431-3.

Annonser
%d bloggare gillar detta: