Nutrition för en nybörjare!

Precis kommit igång med styrketräning? eller känner du dig osäker när det kommer till kost och hälsa? Då måste jag gratulera dig att du hitta rätt. I dagens artikel kommer jag dela med mig utav en specialskriven kost och hälsa artikel speciellt tillägnad dig som är osäker på hur man ska gå tillväga.
Det kommer en tid i alla människors liv då man har bestämt sig. Det måste inte relatera till träning eller kost utan kan också handla om köpet av en ny bostad, skaffa barn osv. Men när du väl har bestämt dig för att bygg muskler, gå ner i vikt eller forma din kropp till något bättre och bli snyggare så är träningen du ska lägga ett stort fokus på. När du väl format ut ett professionellt träningsupplägg som du kan följa är de dags att lägga mer krut på din kost.

Satsa på en sak åt gången.

Det många människor gör fel idag när de sätter upp ett mål är att de sätter upp fler än ett mål. Låt oss ta ett exempel, mitt mål är att köpa en nya bil, men samtidigt vill jag köpa ett nytt ljudsystem och en resa till Thailand. DU MÅSTE LÄGGA ALLT FOKUS PÅ ETT MÅL ÅT GÅNGEN. Jag vet inte när man lärde sig detta… Kanske var det i dagis eller förskolan men vi har aldrig tagit oss en riktigt funderare på vad det egentligen betyder att fokusera på en sak åt gången.

Anyways. När du väl har fått igång ett snurrande träningsschema är det dags att ta fram nästa mål, ditt energibehov! Ska du gå upp i vikt eller ska du tappa vikt? Ska du bygga muskler eller förlora kroppsfett? När du väl har bestämt dig för ett av följande alternativ är det dags att räkna ut hur mycket energi du ska få i dig per dag. Det finns många exempel på att räkna ut hur mycket kcal man ska få i sig per dag och min uträkning ser ut på följande sett: (Följande exempel är gjort på en man med vikten 85kg längden 177cm och åldern 17)
Kroppsvikten gångras med 13,75, längden gånger 5,003 och åldern gånger 6,775.  Vid uträkning skulle det se ut på följande sett:

85 x 13,75 = 1168,750
177 x 5,003 = 885,531
17 x 6,775 = 115,175

+ 1168,750
+ 888,531
– 115,175
————-
2005,606 kcal
(Summan som vi får ut utav uträkningen är en teoretisk siffra för hur många kcal denna kropp förbrukar per dag av sig själv. Men detta behöver vanligtvis inte stämma och kan därför ändras med 200+ <-> 200- under loppets gång.)

När du börjar äta för att uppnå resultat med din kropp måste du ha en grundläggande koll på matens innehåll. Hur mycket energi en produkt innehåller står oftast på baksidan av paketet men när det väl kommer till mejeri och grönt kan det oftast saknas en innehålls företeckning och då finns det internet databaser där du kan läsa hur mycket energi en produkt innehåller.
1g protein = 3,2 kcal
1g kolhydrater = 4 kcal
1g fett = 9 kcal

Man ser många kostrådgivare och träningsintresserade  i dagens samhälle som lägger all FÖR STOR fokus i att inte äta produkter med mycket kcal i sig. Jag förstår mycket väl hur dessa människor tänker inte för att dra alla över en kant men det flesta tänker:
Mindre kcal in mer vikt ut. Mer kcal in mer vikt upp.
Detta var en väldigt nonchalant och enkel förklaring men många människor tänker på de här viset vilket är helt fel! Låt dig inte luras av dessa människor och kostrådgivare att mängden kcal i en produkt bestämmer hur nyttig den är eller inte. 

WINNERS NEVER QUIT, QUITTERS NEVER WIN!
Träningsgurun

Annonser
%d bloggare gillar detta: