Bra Cardio vs Dålig Cardio

Äntligen är man hemma i Sverige igen, och vad är inte bättre än att fira det hela med en djupdykande artikel om konditionsträning.

Det är vanligt att höra många personliga tränare eller  träningstidningar som förespråkar lågintensiv konditionsträning för personer som vill förlora fett. Oftast blir personen i fråga rekommenderad att springa 30 – 60 minuter av lågintensiv cardio 3 – 5 dagar i veckan.

Innan du dömer min artikel och tänker att den är skit och börjar följa denna populära ”konditions trend” av timmar och återigen timmar av tråkig konditionsträning vill jag att du ska tänka på följande, ny forskning har bevisat att den stadiga och sega lågpulsträning inte funkar som den har sagt att den gör. 

Nu borde du bli glad. ÄNTLIGEN KAN DU SLIPPA LÅNGSAM KONDITIONSTRÄNING FÖR NÅGOT SOM FÖRBRÄNNER MER OCH ÄR MINST DUBBELT SÅ ROLIGT!

Men först!
Du måste förstå att våra kroppar är byggda för fysisk påfrestning följt av vila istället och inte lågintensiv träning. I klartext så betyder det att Stop and go rörelser (intervaller) är det vi är byggda för.

För att göra det ännu tydligare har jag tagit med ett exempel på skillnaden mellan maratonlöpare och sprinter.

En sprinters fysik är väldigt len (nästan inge fett alls), muskulös och har ett kraftigt samt uppumpat utseende medans en maratonlöpare är mer senig och ett sjukligt utseende.
Så hur skulle du helst se ut?

En annan faktor som spelar stor roll när det kommer till vad för cardioträning som är rätt eller fel är en ny studie där 10 personer deltog, fem av det deltagande körde intervallträning fem dagar i veckan medans de andra fem körde lågpulsträning fem dagar i veckan. Dem som körde intervallträningen ökade sitt välmående och rasade i vikt medans dem som körde lågpulsträningen och fick försämrat immunförsvar, muskelnedbrytning och en högre risk att drabbas av kroniska sjukdomar.

Summering
Några av alla förmåner med att köra intervallträning är följande: Ökat vaskularitet, bättre välmående, ökning av anti-oxidanter, Minskning av muskelförlust och en ökning av din RMR. Det finns många olika Stop and Go övningar men dem absolut bästa för att förlora störst mängd BF och få fram dina muskler är ”Wind sprints” och ”Backintervaller”.  Det finns även många sporter som innehåller Stop and Go övningar så som hockey, fotboll, tennis, basket mm.

Ett exempel på ett intervallpass skulle se ut såhär:

* Värm upp 5 minuter gång eller jogging.
* Intervall 1: Spring på 80% av ditt max i 1 minut.
* Intervall 2: Spring på 60% av ditt max i 2 minuter.
* Intervall 3: Spring på 85 – 90% av ditt max i 1 minut.
* Intervall 4: Spring på 60% av ditt max i 2 minuter.

Upprepa övningen 4 gånger för ett 20 minuters ”high-intense” konditionspass.

Budskapet i denna artikel är att du ska försöka utöva ditt fysiskarbete på en hög och intensiv nivå för att få bästa möjliga förmån av fett förlust, puls och bevarande av muskler.

Go Hard or Go Home
Calle

Källa:
Mike Geary ( Training & Nutrition insider secrets for a Lean-Body)

Annonser
%d bloggare gillar detta: